A jó öreg sör

A jó öreg sör
január 20 14:30 2016 További hasonló bejegyzések a hírek között Nyomtasd ki a cikket

Észak-Rajna Wesztfália tartományi székhelye, Düsseldorf a fapados repülőjáratoknak köszönhetően a magyar turisták számára is elérhető közelségbe került. A hölgyek számára Königsalle számtalan divatháza, a férfiaknak az Óváros sörfőzdéi jelenthetik a legfőbb attrakciót.

Amikor a XIX. század közepén a német – és európai – sörfőzők többsége áttért az új stílusú alsóerjesztésű – azaz a lager – sör főzésére, Düsseldorfban és környékén dacosan tartották magukat a hagyományhoz. Az alt – azaz az „öreg” – errefelé mind a mai napig a legnépszerűbb sör. Akárcsak legközelebbi rokona az angol ale, az alt is felsőerjedésű sör. A düsseldorfi sörfőzők azonban rájöttek, hogy a sör, ha hideg helyen hosszabb ideig tárolják, akkor dúsul, az alacsony hőmérséklet megnöveli tisztaságát és enyhíti karcosságát.

Így hát megőrízték a jól bevált módszert, és az altbiert, akár déli unokatestvérét, a kölscht, a mai napig melegen erjesztik, amit a hideg érlelés – pihentetés – egy-két hónapos időszaka követ. Nem véletlen hát, hogy a düsseldorfi sörfőzdékből kikerülő vonzó bronz- vagy sötét rézszínű altok teljesen más karakterűek, mint a többi sör. Az első korty finom kesernyéssége nem fedi el az altbier finom savanykás ízét sem. Az újabb kortyokkal rövidesen erőteljes malátaíz jelentkezik, de a sör utóízét leginkább egy zavarbaejtő, szomjoltó savanykásság jellemzi. Tovább a teljes bejegyzés megtekintése a Serteperte Weboldalán.

A cikk forrása: Árpa Jankó / Serteperte

  A bejegyzés címkéi:
  Kategóriák:

 

Hozzászólás írása

Nincsenek hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások.

Te lehetsz az első, hogy írj egy hozzászólást.

Hozzászólás írása

A beírt adataid biztonságban vannak! Az e-mail címed nem lesz publikus. Adataid nem osztjuk meg harmadik személlyel.
A hozzászólás írásához minden *csillaggal jelölt mező kitöltése kötelező.