A keményfejű ember és a söre – Stanislav Bernard

A keményfejű ember és a söre – Stanislav Bernard
február 10 17:10 2016 További hasonló bejegyzések a hírek között Nyomtasd ki a cikket

Meglehetősen szokatlan, ha egy nagyobb gyár tulajdonosa színre lép, és nemcsak, hogy keresi és finanszírozza a lehetőségeket termékei reklámozására, hanem az arcát is adja hozzá. Persze, ha sörről van szó, az mindjárt más. S pláne, ha ez történetesen a cseh Stanislav Bernard.

Történt, hogy a Prágától 90 kilométerre lévő Humpulec város söre az 1980-as évek végére majdnem a végivás napjait élte. Bár főzdéje 1597-ben alapíttatott, a dicső múltból egy lepusztult üzem maradt, mindössze évi 26 ezer hektó sörrel, ami arrafelé nem egy mennyiség. Hogy miért alakult így, azt most nem gazdasági elemeznénk, a lényeg, hogy 1991-ben mégis akadt privatizátor, aki fátylat borítva a múltra, inkább dicső jövőt vizionált. Vagyis Stanislav Bernard mérnök a kezdetektől tudhatott valamit, és nem hiú ábrándokat táplált – ebben nagy segítségére volt Josef Vavra mester, aki előzőleg az ostravai gyárban tökéletesítette sörfőző tudományát. Már amennyiben az „aranycsinálást” tudománynak tekintjük, hiszen Bernard szerint a sörfőzés nem más, mint „tiszta alkímia”. Bernardék – kiegészülve még bizonyos Rudolf Smejkallal, aki benne van a mesében mint Bernard sógora – a kezdet kezdetén elhatározták, hogy vállalják a szélmalomharcot, és mindent kicsit másképp csinálnak, mint ahogy a cseh sörfőzdék szokták, és termékeiket minden szempontból megkülönböztetik a kommersz sörök sorától. Így most már az is érthető, miért lett a Stanislav Bernardról nemrégiben megjelent könyv címe Tvrdohlavý muž, azaz Keményfejű ember.

Ez már a csomagolásban is megmutatkozik, hiszen a márka söreit a régi korok tradicionális kengyelzáras – értsd: csatos – üvegeibe fejtették, így már messziről látszik, hogy a Bernard valami más. Az igazi újdonságot azonban az jelentette, hogy pasztörizálás helyett a jóval költségesebb, de a minőség szempontjából előnyösebb, mikrofiltrációs eljárással szűrik meg söreiket. Ennek lényege, hogy kiszűrik a sört „megrontó” mikroorganizmusokat, megmaradnak viszont benne a szűretlen sörökre jellemző gazdag ízek, friss illatok és a „harapnivaló” zamat. A minőségnek azonban ára van. A nagyarányú fejlesztésekhez külső segítség szükségeltetett: 2001-ben a Duvel Moortgat belga sörgyár bevásárolta magát a cseh főzdébe és tőkeinjekcióval is segített, hogy a Bernard sörök egyre jobb minőségben, egyre szélesebb körben legyenek ismertek. A humpoleci sörgyár termelését – 1991 óta – több mint a tízszeresére növelték, 2015-ben a lefőzött mennyiség már meghaladta a 300 ezer hektolitert. Ennek ötödét külföldi piacokon értékesítik. A legnagyobb exportpiac éppen a szomszédos Szlovákia, de jut Bernard sör Norvégiába és még Mexikóba is. Tovább a teljes cikk megtekintése a HVG weboldalán.

A cikk forrása: HVG

  A bejegyzés címkéi:
  Kategóriák:

 

Hozzászólás írása

Nincsenek hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások.

Te lehetsz az első, hogy írj egy hozzászólást.

Hozzászólás írása

A beírt adataid biztonságban vannak! Az e-mail címed nem lesz publikus. Adataid nem osztjuk meg harmadik személlyel.
A hozzászólás írásához minden *csillaggal jelölt mező kitöltése kötelező.