Alkoholmentes sörök

Alkoholmentes sörök
február 16 19:10 2016 További hasonló bejegyzések a hírek között Nyomtasd ki a cikket

Az alkoholmentes sör az első lépés a guminő felé, mondják a maszkulin férfiak. Ugyanakkor vannak élethelyzetek, amikor nem megengedhető az alkohol fogyasztása, és mégis jól esne egy sör. Olyankor ér? Mitől más az íze az alkoholmentes sörnek? Hogyan készül? Melyiket érdemes a polcról levenni?

Mondjuk durva lenne, ha személyesen álltam volna bele a kérdéskörbe, hisz nem fizettek érte, és nem kényszerített erre senki. Viszont egyre gyakrabban látom magam körül az igényt, és a szemekben a bizonytalanságot, ergo összeszedtem a témáról mindent, amit tudni érdemes.

A klasszikus sörök tele vannak vitaminnal, értékes ásványi- és tápanyaggal, és magas víztartalmuk miatt folyadékpótlásra is alkalmasak. És az alkohol? Ez a része az erős rizikófaktor, ami okot adhat másnap a fejfájásra, és mértéktelen fogyasztása számos betegség kialakulásához vezet.

A hagyományos sörök készítése malátázással indul, amelynek során az árpa-, búza- vagy egyéb gabonaféléket áztatnak és csíráztatnak. Ezt követi a cefrézés, amikor a malátaőrleményhez vizet kevernek, majd a komló hozzáadásának fázisa. A következő lépés a több napon át zajló erjesztés: az élesztő hatására a cukor széndioxiddá és etilalkohollá bomlik, azaz ilyenkor képződik az ital alkoholtartalma.

Az alkoholmentes sör előállításának egyik módszere, ha az erjesztést már az imént vázolt folyamat elején megszakítják, vagyis ettől lesz az íze édeskésebb. Ez a legelterjedtebb gyártástechnológia, ugyanis nem igényel többletberuházást, és a végtermék viszonylag gyorsan elkészül. A másik eljárást ritkábban alkalmazzák, ilyenkor az erjesztés után vonják ki a sörből az alkoholt desztillációval vagy membránszűréssel. Ez egy költségesebb módszer, hiszen kiegészítő technológiát igényel, ellenben az így készült alkoholmentes sörök íze jobban hasonlít az alkoholos söréhez. Tovább a teljes bejegyzés megtekintése a Kocsmablog weboldalán.

A cikk forrása: Apuska / Kocsmablog

  A bejegyzés címkéi:
  Kategóriák:

 

Hozzászólás írása

Nincsenek hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások.

Te lehetsz az első, hogy írj egy hozzászólást.

Hozzászólás írása

A beírt adataid biztonságban vannak! Az e-mail címed nem lesz publikus. Adataid nem osztjuk meg harmadik személlyel.
A hozzászólás írásához minden *csillaggal jelölt mező kitöltése kötelező.