Bekerült a pécsi Szalon Sör a Pécsi Értéktárba

Bekerült a pécsi Szalon Sör a Pécsi Értéktárba
február 19 15:10 2016 További hasonló bejegyzések a hírek között Nyomtasd ki a cikket

A pécsi Szalon Sört is felvette legutóbbi ülésén a Pécsi Értéktár gyűjteményébe a Pécsi Értéktár Bizottság – közölte Decsi István, a testület elnöke. A testületet a Pécsi Sörfőzde vezetősége kereste meg ajánlásával, hogy a Szalon Sör is a Pécsi Értéktár részét képezze, melyről a sörfőzde területén, kihelyezett ülés keretében született döntés.

A Pécsi Sörfőzde Zrt. hazánk legrégebb óta folyamatosan üzemelő sörfőzdeként működik, a sörkészítés, így a Szalon Sör készítése tekintetében is 167 év sörfőzési tapasztalatát felhasználva. A Szalon Sör főzéséhez – a többi itt főzött sörhöz hasonlóan – a Mecsek hegység „ajándékát”, a saját kutakból nyert kiváló minőségű karsztvizet használják.

A Szalon Sör 108 éve kerül a pécsi a családok asztalára, a legkülönbözőbb ünnepi események kísérője, a jó hangulatú társasági sörözések söre, amelyet kiváló minőségben készítenek – mondta el Decsi István, a Pécsi Értéktár Bizottság elnöke.

A gyáralapító családnak Pécs városa iránti elhivatottságát jól mutatja, hogy 1912-ben kérelemmel fordultak Pécs Szabad Királyi Város Törvényhatósági Bizottságához, hogy a város címerét söreinek csomagolásán és a dombor-nyomott palackjain használhassák, amelyet a Törvényhatósági Bizottság – 200 korona megfizetése mellett – a Hirschfeld S. Sörgyára részére – 1912. április 15-ei hatállyal engedélyezett. Mindebből a momentumból is látható, hogy a sörgyár nagyon büszke volt arra, hogy Pécsett működik, hozzájárulva ezzel is a város jó hírének öregbítéséhez. A címerhasználat a gyár 1948-as államosításáig gyakorlat volt, utána történelmünk „szomorú lenyomataként” 45 évnyi szünet következett.

A gyár 1993-as privatizációját követőn az új tulajdonos, a Wenckheim család nagyon fontosnak tartotta a múlt értékeinek tiszteletét, a Sörfőzde és a Szalon márka Pécshez való kötődését, és mint felmutatandó értéket, ennek jegyében a palackos Szalon Sörök címkéjére, nyakszalagjára, a dobozos Szalon Sörökre – e szép és fontos tradíciót folytatva – ismét felkerült és azóta is fent található „Pécs Szabad Királyi Város” Címere.

A cikk forrása: Pécsi Újság

  A bejegyzés címkéi:
  Kategóriák:

 

Hozzászólás írása

Nincsenek hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások.

Te lehetsz az első, hogy írj egy hozzászólást.

Hozzászólás írása

A beírt adataid biztonságban vannak! Az e-mail címed nem lesz publikus. Adataid nem osztjuk meg harmadik személlyel.
A hozzászólás írásához minden *csillaggal jelölt mező kitöltése kötelező.