Eltűnhet a belga Lambic Kriek sör

december 08 19:31 2015 További hasonló bejegyzések a hírek között Nyomtasd ki a cikket

Eltűnhet a belga Lambic Kriek sör a klímaváltozás miatt! Az egyik hagyományos brüsszeli sörfajta előállítását veszélyezteti a klímaváltozás. A Lambic Kriek gyártója, a Cantillon sörfőzde a meleg idő miatt tíz napja hiába készül az erjesztésre.

Ma sört kellene főznünk, de az előrejelzés miatt töröltük ezt – mondta a főzde vezetője, Jan Van Roy. A Lambik Kriek több, mint száz éve hagyományos módszerrel, élesztő nélkül készül. A cefrét ilyen sekély, szabad levegővel érintkező hűtőtartályokba töltik éjszakára. Túl melegek az éjszakák. A folyadék 85-90 fokosan érkezik ide és 18-20 fokosra kell lehűlnie. De a 15-20 fokos éjszakai hőmérséklettel ez lehetetlen – tette hozzá Jan Van Roy. Az erjedést a levegőben lévő gombák és baktériumok segítik, de a folyamat csak nyolc fok alatt indul be. A sörfőzde tulajdonosa szerint az elmúlt években egyértelműen érezhető a klímaváltozás hatása. A nagyapám általában október közepén kezdte az erjesztést, amit egészen május elejéig folytatott. Mostanában már csak október végén, november elején tudjuk elkezdeni a munkát és március végén, április elején befejezzük – magyarázta a tulajdonos. Belgiumban az idén ősszel több meleg rekord is megdőlt

  A bejegyzés címkéi:
  Kategóriák:

 

Hozzászólás írása

Nincsenek hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások.

Te lehetsz az első, hogy írj egy hozzászólást.

Hozzászólás írása

A beírt adataid biztonságban vannak! Az e-mail címed nem lesz publikus. Adataid nem osztjuk meg harmadik személlyel.
A hozzászólás írásához minden *csillaggal jelölt mező kitöltése kötelező.