Ízletes sörök a székesfehérvári Szent Gellért hotelben

Ízletes sörök a székesfehérvári Szent Gellért hotelben
február 10 19:10 2016 További hasonló bejegyzések a hírek között Nyomtasd ki a cikket

Kettős elismerést kapott a Székesfehérvári Egyházmegye a Szent Gellért Hotelhez kapcsolódóan. A 2014-ben önerőből felújított hotel belsőépítésze, Somogyi Pál a szakma legrangosabb elismerését vehette át fehérvári munkájáért, míg a hotel földszintjén található kézműves sörözőben forgalmazott püspöki sörök készítője, a Monyo Brewing az év sörfőzdéje lett.

A Szent Gellért Hotel Fehérvár történelmi belvárosának központjában, mégis csendes, platánokkal tarkított részén található. 2014-ben Somogyi Pál belsőépítész munkája nyomán a hotel újjászületett, izgalmas, minőségi belső teret kapott. A szálloda földszintjén nyílt meg a város első kézműves sörözője is, ahol 2015 augusztusától kaphatóak a székesfehérvári püspök sörei. A söröket Spányi Antal megrendelésére, egyedi recept alapján Német Antal sörfőző készíti Pein Ádámmal közös vállalkozásukban, a Monyo Sörfőzdében. A 10. jubileumi főzdefeszten közel 50 hazai kisüzemi főzde közül ők nyerték el az év sörfőzdéje kitüntetést, a hétvégén pedig az írországi Dublinban 5 bronzérmet nyertek egy nemzetközi kézműves sörversenyen. A Szent Imre búzasört, a Szent Gellért pilseni típusú sört és a Prépost portert kizárólag Székesfehérváron, a Szent Gellért Hotel földszintjén működő kézműves sörözőben lehet kapni.

Németh Antal sörfőző mester elmondta, nagy büszkeség, hogy a fehérvári püspök sörét készíthetik.

Németh Antal sörfőző mester elmondta, nagy büszkeség, hogy a fehérvári püspök sörét készíthetik.

Németh Antal sörfőző mester elmondta, nagy büszkeség, hogy a fehérvári püspök sörét készíthetik. „A kézműves sörök területén egyre inkább érezni lehet, hogy az egyház kezdi visszahozni azokat a hagyományokat, amelyek évszázadokig megvoltak. A sörökkel próbáltunk arra törekedni, hogy minél szélesebb rétegek ízlését tudjuk kiszolgálni. Háromféle sört főzünk, a Szent Gellért egy pilseni típusú sör, ami Csehországban népszerű, a prépost barna, angol típusú sör, de Magyarországon is nagy hagyományai voltak, ezen kívül egy bajor típusú búzasör, a Szent Imre egészíti ki a palettát.” – emelte ki Németh Antal, aki másokkal ellentétben örül annak, hogy a püspöki sörök kizárólag Fehérváron kaphatóak, mert „a sör hagyományosan mindig egy lokális dolog volt, a sörfőzdék a saját településüknek készítették a sörüket.”

A cikk forrása: Székeshehérvár

 

Hozzászólás írása

Nincsenek hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások.

Te lehetsz az első, hogy írj egy hozzászólást.

Hozzászólás írása

A beírt adataid biztonságban vannak! Az e-mail címed nem lesz publikus. Adataid nem osztjuk meg harmadik személlyel.
A hozzászólás írásához minden *csillaggal jelölt mező kitöltése kötelező.