Nøgne Øhhhhhhhhh – Főzdelátogatás és interjú

Nøgne Øhhhhhhhhh – Főzdelátogatás és interjú
január 14 20:00 2016 További hasonló bejegyzések a hírek között Nyomtasd ki a cikket

Tibold Ákos (Sörspecialista) nem is olyan régen járt a Norvégiában a Nøgne-nél, és az ő bevezetőjével kezdem ezt a posztot. Természetesen hozott a Sörmanufaktúrába finom söröket, amelyek közül a Saison és az IPA jött be nekem igazán. A Stout még ott hever a pincében, de már nem sokáig. Ám átadom a szót Ákosnak:

“Nagyon nehéz összeszedni mindazokat az impressziókat amik értek. Ott is két lába van az embereknek, az autók meg kerekeken gurulnak. Angolul zavarba ejtően jól beszél mindenki, még a pirospozsgás arcú buszsofőr is. Szerencsémre a főzde egy tengerparti kisváros közelében fekszik, egy egykori villamos erőmű épületében foglal helyet. Na de hol is van a történet eleje? Van ez a főzde, amit Kjetil Jikijun és Gunnar Wiig alapított 2002-ben. Eleinte délutánonként és hétvégéken éltek eme hobbijuknak, és később is előfordult, hogy dolgozók társadalmi munkában végezték munkájukat, fizetést nem kaptak, avagy nem kértek. Gunnar hamar lemorzsolódott, és ezt rosszul tette. A 2003-ban még évi 300 hl termelést 2015-re 20000 hl-re becsülik. Igen gyorsan előkelő státuszt értek el a sörszerető népek körében, és nem véletlenül: Kjetil szívét-lelkét beletette főzeteibe, jelenleg is 5-6 aktív házi sörfőző van a cég soraiban. 2013-ban bevásárolta magát a cégbe a Hansa Borg, ami az ország 2. számú termelője. A vicces az egészben az, hogy egészen látogatásomig nem avatkoztak bele szinte egyáltalán a működésbe. Talán azt kivéve, hogy Kjetilt „elüldözték”. Érkezésem napján mutatkozott be az új felső-vezetés, egy vacsorával egybekötött prezentáció keretében, amit egy magángyűjtő csodálatos autó-múzeumában tartottak és amire engem is meghívtak. Hiába, a magyar a szerencse fia: rénszarvas-pörkölt és régi Cadillac-ek, Lambók, a kedvünkért (egy Frederico nevű olasz srác is gyakorlaton) angolul folyik a tájékoztatás; igazán udvarias volt részükről. A lényeg, a lényeg: új épület, nagyobb erjesztő-kapacitás, meg persze a folyosói pletykák: a volument adó söröket elviszik más üzemekbe, hogy alacsonyabb költségen főzzék le, itt a különlegesebb darabok maradnak majd. A menedzserek ugyanazt az öltönyös cápa attitűdöt képviselik, mint máshol: a szemük sem áll jól. Az egyetlen jó hír, hogy beszerveztek/leigazoltak a board-ba egy igazi sörhazafit (Anders Kissmeyer), aki remélhetőleg kitart majd amellett, hogy megmaradjon a minőség és kísérletező-kedv.” Tovább a teljes bejegyzés megtekintése a Sörbúvár weboldalán.

A cikk forrása: Sörbúvár

  A bejegyzés címkéi:
  Kategóriák:

 

Hozzászólás írása

Nincsenek hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások.

Te lehetsz az első, hogy írj egy hozzászólást.

Hozzászólás írása

A beírt adataid biztonságban vannak! Az e-mail címed nem lesz publikus. Adataid nem osztjuk meg harmadik személlyel.
A hozzászólás írásához minden *csillaggal jelölt mező kitöltése kötelező.