Óbuda és a cseh sör – A Zöld Kapu

Óbuda és a cseh sör – A Zöld Kapu
február 19 17:10 2016 További hasonló bejegyzések a hírek között Nyomtasd ki a cikket

Érdekes dolog Bécs és Budapest hasonlósága és kontrasztja. Tegnap a Lövölde téren és környékén (“ott mindig hideg van”) céltalan bóklászva a klasszicista, akadémista házakat nézve az járt a fejemben, hogy tisztára mintha Bécsben lennék.

Aztán este volt gimis osztálytársaimmal találkoztunk Óbudán, és mindjárt ennek a kontrasztját is érzékeltem. Bécsben gyönyörűen megőrizték Grinzinget a kiskocsmáknak, kockás terítőnek, Heurigereknek (a friss savankás fehér bort és Spritzert mérő vendéglők), Budapest meg elébb a Tabánt nyírta ki, aztán lassacskán széttiporta Krúdy volt “felségterületét”, Óbudát is. Nem sok autentikus épület és étterem maradt meg.

Ezidáig a Mókusban és a Kerékben foglaltak a barátok asztalt, de most arra kértem őket, hogy szálljunk ki a mókuskerékből (tocc!), mert a sörkínálatuk elég hmm! nagyüzemi. A Szőlő utcában, a tízezer lakót – egy kisebb városkát – bújtató szürke panel sorház árnyékában azonban szerencsére még találunk ilyen sörből is minőségit kínáló rejtett szegletet a múlt század békeéveinek Óbudájából. Ez a Zöld Kapu, ahol a dizájn – a régi képeslapok másolataival a falon – ügyesen keveri a boldog békeévekbe visszamerengő nosztalgiát a Kádár-korszak kiskocsmás hangulatával – világvevő rádió. Itt nincsenek finomkodó, franciás adagok, jól megkomponált műalkotások, szuvidolás, konfitálás, aki ilyesmire vágyik, rossz helyre jött. Itt Schneider úr kocsisa, Tóbiás, aki nem szereti a franciás konyhát is talál kedvére való fogásokat. Tovább a teljes bejegyzés megtekintése a Sörbúvár weboldalán.

A cikk forrása: IPAfai Pap / Sörbúvár

  A bejegyzés címkéi:
  Kategóriák:

 

Hozzászólás írása

Nincsenek hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások.

Te lehetsz az első, hogy írj egy hozzászólást.

Hozzászólás írása

A beírt adataid biztonságban vannak! Az e-mail címed nem lesz publikus. Adataid nem osztjuk meg harmadik személlyel.
A hozzászólás írásához minden *csillaggal jelölt mező kitöltése kötelező.