Sör, mint kulturális tényező

január 16 20:30 2016 További hasonló bejegyzések a hírek között Nyomtasd ki a cikket

Az egyház és a sör évszázados kapcsolatáról, annak ma is élénken élő kultúrájáról tartott előadást Bart Dániel sörszakértő a Serfőzdében.

A kulturális magyar sörforradalom bölcsőjének, a Főzdefesztnek a kitalálója és szervezője, Bart Dániel először járt a hatvani Serfőzdében. Ahogy mondta, már sokat hallott erről a helyről, így nagyon várta már, hogy megkóstolja a hatvani söröket. A szakértő részletesen beszélt arról, hogy a kelta sörfőzés hagyományai akkor találkoztak a vallási nézetekkel, amikor Szent Patrik megkeresztelte az íreket. Innen sugárzott vissza Európába a IX-X. században, a sörfőző kolostorok megalapításával. Ezek pedig a korabeli műveltség központjai voltak, ekkoriban a bortól elfordulva, tudományos és gazdasági igényességgel fordultak a sörfőzéshez. Innen származik az európai sörfőzés, aminek a sokadik virágkorát éljük ma is – fogalmazott Bart Dániel.

A mai napig működnek ilyen tradícionális sörfőző kolostorok, amik a sörforradalom kapcsán új erőre kaptak. Ennek lényege, hogy az emberek elfordulnak a fogyasztói társadalmat maximálisan kiszolgáló, de kultúrával kevésbé rendelkező sörtől, és nyitnak a kisebb volumenű és jóval izgalmasabb sörfőzés felé.

Kitért rá, hogy szerencsére a sör már nem a focimeccshez nélkülözhetetlen olcsó üzemanyagként jelenik meg sokak fejében, hanem mint kulturális tényező, ami a hagyományokhoz visszanyúlva értéket közvetít.

A cikk forrása: Hatvani Hírlap

  A bejegyzés címkéi:
  Kategóriák:

 

Hozzászólás írása

Nincsenek hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások.

Te lehetsz az első, hogy írj egy hozzászólást.

Hozzászólás írása

A beírt adataid biztonságban vannak! Az e-mail címed nem lesz publikus. Adataid nem osztjuk meg harmadik személlyel.
A hozzászólás írásához minden *csillaggal jelölt mező kitöltése kötelező.