Sörballada – Green Sheep Beers – Hot Road Imperial Stout

by Sör Színház | 2016-03-03 14:10

Az Alltech – aki a Kentucky Ale söröket is tulajdonolja – idén is megrendezte dublini sör- (és most már cider is) versenyét, ahol ha nem is volt olyan komoly éremeső, mint a korábbi megmérettetéseken (2014 illetve 2015), de a BrewdaPest az Xmoke-kal és a OneNight Seduction-nel ezüstöt, a Monyó 5 sörével is (Flying Rabbit, WHT IPA, BLK IPA, Boris the Blade, Beaver Fever) bronzot nyert a zsűritől. Gáti Levente, az Alltech és a Kentucky Ale képviselője a belvárosi Green Sheep Bar-ban nekik és a helyszín nevét viselő Green Sheep Beers gerilla főzdének is átadta az érmét.

A Green Sheep akármennyire is gerilla, nem ma kezdte, hiszen Utassy Rolli, a Legenda tavaly leköszönt sörmestere, aki jelenleg a Beerfort Sörfőzde főzőmestere, és Green Sheep Beers néven saját sörökkel is megjelent a hazai piacon. Korábban – nagy vitát kavarva – ugyan felvetette a Mese habbal, mennyit ér egy ilyen elismerés, szerintem fontos, hogy most már – szinte – mindenhol van magyar sör is a díjazottak között, ha van magyar induló, a Hopfanatic, Csupor Marci pár más hazai főzde sörévell a mai nap magyar csapfoglalást tart egy londoni sörbárban, úgyhogy van mire büszkék lenni. Összevetve a boros sikerekkel, a magyar kézműves sör sokkal hamarabb küzdötte föl magát a világtérképre, mint a bor 20-25 évvel ezelőtt, de ismerni kell a korlátokat és a fejlődés lépcsőivel is tisztában kell lenni.

Visszatérve a fősodorhoz, Rollival szép nagyot fordult a világ tavaly, és egy kicsit a múlt év minden váltása is belekerült ebbe a díjnyertes sörbe, a Hot Roadba. Még a Legendában főzte és ott gondozta “saját gyermekeként”, – mint mondta, – de mire palackba és hordókba került, akkor már az új gerilla-néven jelent meg a piacon. Nevét – kis szójátékkal – a Hot Rod-okról ezekről a feltuningolt amerikai veterán szériaautókról kapta, melyekkel utcán, bekötőúton vagy kiszáradt tómederben rendeztek a kor fiataljai gyorsulási versenyeket. Stílusát tekintve egy tőzeges whiskymalátával és füstölt malátával készült 12% alkoholtartalmú karakteres Imperial Stout lett, melyet 8 hónapon át érlelt tartályban a készítő, és a komlók egyik nagy öregjének, a Salmon professzor (Wye-program) által nemesített, 1951-ben először piacra került Bramling Cross komlóval hidegkomlózta is a sört. A Bramling Cross-ról azt írják, hogy igazi jollyjoker komló, keserűséghez, aromához és hidegkomlózáshoz is remek. Tovább a teljes bejegyzés megtekintése a Sörbúvár weboldalán.[1]

A cikk forrása: IPAfai Pap / Sörbúvár[2]

Endnotes:
  1. Tovább a teljes bejegyzés megtekintése a Sörbúvár weboldalán.: http://sorbuvar.blog.hu/2016/02/26/sorballada_green_sheep_beers_hot_road_imperial_stout
  2. IPAfai Pap / Sörbúvár: http://sorbuvar.blog.hu/2016/02/26/sorballada_green_sheep_beers_hot_road_imperial_stout

Source URL: http://sorszinhaz.hu/sorballada-green-sheep-beers-hot-road-imperial-stout/