Sörös receptek: Sörös kifli alaptészta

Sörös receptek: Sörös kifli alaptészta
január 02 14:00 2016 További hasonló bejegyzések a hírek között Nyomtasd ki a cikket

A tésztában lévő jó minőségű, malátából és komlóból készült sör hivatott némi térfogatnövelésre, lazítja és ropogóssá teszi a tésztát. Direkt nincs a tésztában sem tojás, sem só vagy cukor, éppen ezért lehet sós és édes töltelékkel is készíteni, akár egy adagon belül is. Ízlés szerint természetesen lehet pici cukrot vagy sót tenni a tésztába. Jelen receptben párolt káposztával töltöttem, de lehet lecukrozott és kinyomkodott reszelt almával, körtével, vagy sósan tojásos gombával, bacon-savanyú káposzta kombinációval stb. Sőt, ebből a tésztából isteni rétest is készíthetünk! Legyünk kreatívak!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg búzaliszt (BL55)
  • 25 dkg vaj
  • 250 ml sör – világos

A töltelékhez:

  • 0.5 fej fejes káposzta
  • 1 db sárgarépa (nyers, nagyobb)
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 csapott mokkáskanál feketebors (őrölt)
  • 1 csapott mokkáskanál köménymag (őrölt)

Elkészítés:

  1. Mérjük ki a lisztet, reszeljük bele a hideg vajat.
  2. Öntsük a tálba a sört is és gyúrjuk masszává. Ragacsos, lágy tésztát kell kapnunk. Tegyük a tésztát a hűtőbe legalább fél órára, ezalatt elkészítjük a tölteléket.
  3. A töltelékhez jelen esetben fél fej káposztát és egy répát pároltam össze kevés olajon sóval, borssal, őrölt köménnyel. Édes kiflihez lehet 1 kg almát lereszelni, kb. 25 dkg cukorral elkeverni, pár perc pihentetés után kinyomkodni, fahéjjal és kis zsemlemorzsával kikeverni, utóbbi stabilabbá teszi a masszát.
  4. A pihentetés után a tésztát lisztezett alapon 4 felé osztjuk, és gombócokká formázzuk őket.
  5. Az egyik kis gombócot 2 mm vastagságú körré nyújtjuk és 8 cikkre vágjuk fel.
  6. A cikkek szélesebb végeire kb. púpos kávéskanálnyi tölteléket halmozunk, majd a cikk sarkait a töltelékre hajtva felgöngyöljük kiflivé. Ha kell, a kész kifli oldalait csippentsük össze, hogy ne látszódjon ki a töltelék.
  7. Kivajazott, lisztezett tepsire helyezzük a kifliket, kenjük meg tojással és előmelegített sütőben 180 C fokon kb. 20 percig süssük. (Az édes kifliket sütés után megszórhatjuk porcukorral.)

A cikk forrása: ApróSéf

 

Hozzászólás írása

Nincsenek hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások.

Te lehetsz az első, hogy írj egy hozzászólást.

Hozzászólás írása

A beírt adataid biztonságban vannak! Az e-mail címed nem lesz publikus. Adataid nem osztjuk meg harmadik személlyel.
A hozzászólás írásához minden *csillaggal jelölt mező kitöltése kötelező.