Sörös Receptek: Sörös-mézes-mustáros csülök recept

Sörös Receptek: Sörös-mézes-mustáros csülök recept
január 27 18:00 2016 További hasonló bejegyzések a hírek között Nyomtasd ki a cikket

Rendszeresen készítünk itthon prágai ízeket idéző csülköket. Ezt legutóbb volt alkalmam megtapasztalni, fejenként 1 – 1.5 kilós csülköt szolgálnak fel. Csehországban köret általában nincs, savanyút és tormát esznek hozzá, és persze, a ház sörét isszák….

Hozzávalók / 4 adag

  • 1 kg sertéscsülök (nagy, húsos csülök)
  • 4 nagy db vöröshagyma
  • 3.33 dl kóla (egy doboz kóla)
  • 3 dl barna sör (egy doboz barna sör)
  • 5 teáskanál mustár (ízlés szerint, érdemes édesebb mustárt választani)
  • 5 teáskanál méz (ízlés szerint)
  • 10 csipet só (bőven masszírozzuk a csülökbe)
  • 10 csipet bors (bőven masszírozzuk a csülökbe)

Elkészítés / Sütési hőfok: 150°C

  1. A hagymát felszeljük, felét beletesszük egy nagy sütőtálba, aminek van fedele (én egy öntöttvas lábast használok, nagyon jó sütni benne). Ha nincs fedős tálunk, akkor használjunk alufóliát.
  2. A csülök bőrét megirdaljuk, jól megsózzuk, borsozzuk (kézzel belemasszírozod a cuccot a vágatokba). Rátesszük a hagymára. A maradék hagymát köré tesszük. Ráöntjük az egész kólát, meg a fél sört, be a sütőbe 150 fokra. Először bent hagyjuk egy jó fél órát, hogy átmelegedjen az egész, ekkor kivesszük, meglocsoljuk a saját levével, majd nyomunk rá egy kis mézzel elkevert mustárt, amit tollal elkenünk az egészen. Vissza a sütőbe.
  3. Ismételjük, 15-20 percenként, míg a csülök teteje nem kezd el teljesen átpárolódni a saját levétől, (észre fogod venni, mert szépen pirulni kezd, még a párolás ellenére is). Ekkor megfordítjuk a csülköt, hogy ami eddig a lében főtt, az most párolódni kezdjen, és azt a felét is elkezdjük kezelni a mézes-mustáros szósszal. Még mindig visszatesszük rá a fedőt.
  4. Amikor már a másik oldala is kezd teljesen puha lenni, levesszük róla a fedőt, és úgy sütjük tovább. Ha sok a leve, lemerjük róla, ha kevés, akkor öntsünk rá még egy kis sört.
  5. Akkor van kész, ha megfogva a csülök csontot, azt ki tudjuk húzni a húsból. Addigra jó ropogós lesz a bőre is.

A cikk forrása: Nosalty

 

Hozzászólás írása

Nincsenek hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások.

Te lehetsz az első, hogy írj egy hozzászólást.

Hozzászólás írása

A beírt adataid biztonságban vannak! Az e-mail címed nem lesz publikus. Adataid nem osztjuk meg harmadik személlyel.
A hozzászólás írásához minden *csillaggal jelölt mező kitöltése kötelező.