Sörteszt: Monyo – Rothbeer The Blue Oyster

Sörteszt: Monyo – Rothbeer The Blue Oyster
március 05 17:10 2016 További hasonló bejegyzések a hírek között Nyomtasd ki a cikket

Amikor cikket írunk egy sörről, általában igyekszünk nem elolvasni semmilyen egyéb értékelést, nehogy befolyásolják az értékítéletünket a látott jelzők, és akkor is belelássuk az aktuális sörbe az olvasott szénás, fás, fenyérmirtuszos, tengervizes stb. jegyeket, ha egyébként magunktól ezt egyáltalán nem tennénk.

Most ezt elrontottuk, mivel a Monyo és a Rothbeer koprodukciójában készült osztrigás stout egy olyan sörtípust valósít meg, amire már borzasztó régen kíváncsi a KK, így aztán amint szembejöttek, egyből elolvastuk mind a Mese Habbal, mind a Fenékig értékelését. Így aztán a következőkben csak amúgy in medias res belevágunk a sörkóstolásba, leírva mindent, ami eszünkbe jut, és a végén megnézzük, mennyiben reprodukáltuk a tudatalattinkban azóta is ott rejtőző két cikk értékítéleteit.

Ez alkalommal inkább abba sem fektetünk különösebb energiát, hogy (amint máskor) több online forrást hivatkozatlanul összeollózva valamilyen originálisnak tűnő összefoglalót írjunk arról, mi köze az osztrigának a stouthoz. Inkább csak amúgy impliciten aláhúzzuk zsombibacsi szkepszisét a kombináció történetiségéről azzal, hogy beidézzük: a The Oxford Companion to Beer kimerítő terjedelmű lexikonában nincs „oyster” kezdetű szócikk, és a „stouts” bejegyzésben sem szerepel vonatkozó említés.

Kitöltve a szokásos vizuális stout kellékek magától értetődően sorakoznak: koromsötét test, halványbarna, múlékony habbal, visszafogottan pörköltárpás illattal. Utóbbiban – immáron kevésbé stoutszerűen – némi édeskés vanília, illetve olyan mineralitás társul, amiről fogalmunk sincs, mi okozza, de leginkább egyszerűbb száraz fröccsökből (mondjuk valamilyen basic juhfark- vagy olaszrizling-alapúból) lehet ismerős. Ezt kellemes, kiegyensúlyozott stoutízek követik, ahogy beleiszunk, fanyar égett fával, étcsokoládéval, illetve minden egyéb összetevő minimális érzékelhetőségével (a komló pl. teljesen belesimul a pörkölt árpa keserűjébe). A korty közben felfedezni vélünk valami sajátos, söröktől szokatlan fűszerességet, de ez inkább szájérzet, mintsem íz, így hasonlítani sem tudjuk semmihez. A tengeri dolgok megjelenése viszont, blogunk szerény véleménye szerint, nyilvánvaló: abban a fajta kipárolgásban, amit akkor érzünk, amikor egy korty után az orrunkon át fújjuk ki a levegőt, olyan markánsan jelentkezik az enyhén poshadt tengerszag, hogy talán még akkor is ráasszociálnánk véletlenül, ha nem tudnánk, hogy ilyesmit kell keresnünk. Meglepő módon ez utóbbi jelenség nem erősödik, hanem épphogy háttérbe szorul, amint melegszik a Blue Oyster, leginkább az erdei gyümölcsös malátás jegyek kinyílása és a felsőerjesztésű gyümölcsös-olajos észterek megjelenése javára. Tovább a teljes sörteszt megtekintése a Kontár Komlókutató weboldalán.

A cikk forrása: Kontár Komlókutató

 

Hozzászólás írása

3 hozzászólás

 1. exethmiz
  március 08, 17:58 #1 exethmiz

  Прошу прощения, что я вмешиваюсь, но, по-моему, есть другой путь решения вопроса.


  НЕТ ПАЦАНЫ ТАК НЕЛЬЗЯ! скачать fifa 15 без регистрации, fifa 15 iso скачать торрент и [url=http://15fifa.ru/]фифа официальный сайт[/url] скачать fifa 15 на пк без торрента

  Válasz erre
 2. cotoot
  november 11, 03:47 #2 cotoot

  The intelligible message


  In my opinion you are not right. I am assured. Let’s discuss it. Write to me in PM, we will talk. drugs online buy, sex drugs rock roll online, drugs online [url=https://affordablehealth.store/]affordablehealth[/url] us drugs online

  Válasz erre
 3. disprabync
  november 11, 05:12 #3 disprabync

  Willingly I accept. The theme is interesting, I will take part in discussion. I know, that together we can come to a right answer.


  I do not trust you buy tobradex, tobracid eye capsules, [url=https://affordablehealth.store/product/vitamins-and-minerals/neurobion-forte-brand-injection/?currency=cad]injection neurobion forte[/url] pyrimon eye drop online

  Válasz erre

Hozzászólás írása

A beírt adataid biztonságban vannak! Az e-mail címed nem lesz publikus. Adataid nem osztjuk meg harmadik személlyel.
A hozzászólás írásához minden *csillaggal jelölt mező kitöltése kötelező.