Vége a sörforradalomnak

Vége a sörforradalomnak
január 05 17:00 2016 További hasonló bejegyzések a hírek között Nyomtasd ki a cikket

Az újévi gyógysörök legurítása és jótékony hatása után egy kis visszatekintés 2015-re, ami a „sör éve” címre is pályázhatna. De hogy még legyen hova fejlődni, maradjunk inkább abban, ez volt a konszolidáció esztendeje a sörszcénában.

Ez a konszolidáció érhető tetten a Sörszövetség nyitásában a kisüzemek felé. Hogy a kulisszák mögött mi zajlik, nem tudható – sörisszára nem is ez, hanem a mindenkori végeredmény, a jó, széles kínálat tartozik –, az viszont érzékelhető, hogy a sörforradalmi lendület alábbhagyott. A nagyüzemek – a Dreher hideg-komlósán kívül – nem hajszolták a trendeket. Megengedhették maguknak, mert egyrészt megállt a sörfogyasztás csökkenése, másrészt – a Pécsi Sörfőzdét is beleszámítva – így is birtokolják a piac 95 százalékát. A tipikus sörfogyasztó amúgy is ragaszkodik megszokott márkáihoz. Arról meg nem a sörgyártók tehetnek, hogy sajnos egyre több fogyasztó kerül olyan anyagi helyzetbe, ami miatt a megszokott piacvezető hármas – Arany Ászok, Borsodi, Soproni – árát sem képes megfizetni. A baj az, hogy ha ragaszkodik a mindennapi betevő söréhez, akkor a sörnek alig nevezhető italokat vásárolja, legfeljebb 100-150 forintért. S nagyon komoly „agitációs propagandát” kell-kellene bevetni, hogy a fogyasztói tudatot ne a gyenge lőre módosítsa, hanem a belátás: inkább valamivel kevesebbet, de jobbat.

A sörforradalom lendülete – mely 2013-ban ért a csúcsra – megtorpant a kisüzemek és a gerillafőzők térfelén, elérték céljaikat, integrálódtak a rendszerbe. A forradalmi sörök megkapták a kellő publicitást, pubok, bisztrók egész sorát szerelték fel kézművessör-csapokkal, boltok alapozták forgalmukat a kézműves sörök forgalmazására, és kisüzemi sörfőzdék adtak el olyan mennyiséget söreikből, amit álmukban sem reméltek. A sörforradalom persze eleve főleg Budapesten söpört végig, a vidéki fogyasztó nem jutott-jut egykönnyen sörkülönlegességekhez. S ez így van akkor is, ha a sörfőzdék nagyobb hányada éppenséggel vidéken található.

Az év egyetlen jelentősebb főzdenyitása Zircen esett meg – az apátság mintegy 150 milliós beruházással indított. Az összeg is – bár más léptékben ennél kevesebből is meg lehet úszni – jelzi, hogy sörfőzdét nyitni nem olcsó mulatság. Nyilván ez is az oka, hogy a gerillákat – akik bérben főzetik le receptjeik alapján söreiket – leszámítva nem sokan kezdenek sörfőzésbe. Ugyanakkor az is látszik, hogy a sörkülönlegességek piaca mintha telítődne. Ne feledjük, hogy a hazai főzőknek az igényes magyar sörfogyasztó elnyeréséért meg kell küzdeni a külföldi craft-beerekkel, és az importált belga, cseh, német sörökkel is. Tovább a teljes bejegyzés megtekintése a HVG weboldalán.

A cikk forrása: HVG

  A bejegyzés címkéi:
  Kategóriák:

 

Hozzászólás írása

Nincsenek hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások.

Te lehetsz az első, hogy írj egy hozzászólást.

Hozzászólás írása

A beírt adataid biztonságban vannak! Az e-mail címed nem lesz publikus. Adataid nem osztjuk meg harmadik személlyel.
A hozzászólás írásához minden *csillaggal jelölt mező kitöltése kötelező.